Ο συνοικισμός της Νέας Χηλής ιδρύθηκε με ΦΕΚ τον Ιούνιο του 1924. Καθώς οι κάτοικοι της περιοχής ήταν ανταλλάξιμοι Χηλήτες εκ Μικράς Ασίας και Πόντιοι, έφτασαν στην περιοχή μας στα πλαίσια της Συνθήκης της Λοζάνης. Όπως επέβαλε το έθος μαζί με τα σπίτια τους έκτισαν και τον πρώτο ξύλινο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος βρισκόταν στην οδό Δημοκρατίας. Στο σημείο βρίσκεται σήμερα ένα ναΰδριο που τιμάται στο όνομα του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Εθυμίου Επισκόπου Σάρδεων.
Μετά το τραυματικό πέρασμα των Βουλγάρων από την περιοχή, την τετραετή κατοχή και τον εμφύλιο, γεγονότα που επέφεραν και τον μαρασμό του πρώτου ναού, ανοικοδομήθηκε ο δεύτερος, πέτρινος Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, ο οποίος εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ιωακείμ Καβύρη (1934-1966) στα 1953 και βρίσκεται μέχρι σήμερα στην κεντρική Λεωφόρο Μάκρης. Για την ανοικοδόμηση εργάστηκαν οι ίδιοι οι κάτοικοι κατόπιν εκούσιας επιβολής προσωπικής εργασίας από το Δήμο Αλεξανδρουπόλεως. Ο Ναός έπεσε σε αχρησία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, με αποτέλεσμα μετά από τρεις δεκαετίες να καταστεί επικίνδυνος προς χρήση. Στα 2022 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης που αφορούσαν σε αλλαγή στέγης, αρμολόγηση των λίθων, νέες ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, καλοριφέρ, επίπλωση, καλλωπισμό κ.α., ενώ τα θυρανοίξια τελέστηκαν κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου το 2023, από τον Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο, παρουσία του νυν Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου.
Την 28 η Ιουνίου 1987 ο πρώην Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Ρούσας (1974-2004) θεμελιώνει τον τρίτο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου. Πρόκειται για ένα μεγάλο περικαλλή ναό ο οποίος ανεγέρθηκε έτσι ώστε να καλύψει τις λατρευτικές ανάγκες του οικισμού που ολοένα και αυξάνει στο πέρασμα των χρόνων. Βρίσκεται στην Λεωφόρο Μάκρης, ακριβώς μπροστά από τον παλαιό πέτρινο Ναό. Κατά την πενταετία 2017-2022 έγιναν εργασίες αποκατάστασης με τοποθέτηση εξωτερικήςμόνωσης σε ολόκληρο το κέλυφος του ναού καθώς και εσωτερικός ελαιοχρωματισμός. Σήμερα λειτουργούν και οι δύο ναοί ενώ ο πέτρινος φιλοξενεί και έκτακτα πολιτιστικά δρώμενα.
Κατεξοχήν πανήγυρις της Ενορίας αποτελεί η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου που τελείται στις 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του αγίου, είτε κατά τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, όταν η μεγάλη Δεσποτική εορτή πέφτει μετά την 23 η του μηνός Απριλίου. Δεύτερη τη τάξη πανήγυρις είναι αυτή του αγίου Ευθυμίου Επισκόπου Σάρδεων, πολιούχου της παλαιάς Χηλής της Μικράς Ασίας, η μνήμη του οποίου τιμάται την 26 η Δεκεμβρίου. Θησαύρισμα του ναού αποτελούν τα λείψανατων Αγίων πέντε νεομαρτύρων των εκ Σαμοθράκης, καθώς και τμήμα του Ιερού Επιτραχηλίου του Αγίου Ανθίμου του εν Χίω, το οποίο δώρισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Μάρκος το 2023 μαζί με αντίγραφο της ιεράς εικόνος της Παναγίας Βοηθείας. Στα όρια της ενορίας και στον ιδιωτικό χώρο του ενορίτη κυρίου
Αλέξανδρου Μεταξά, στα ορεινά της Ν. Χηλής, βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στο οποίο λαμβάνει χώρα μεγάλη πανήγυρις κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου. Ανατολικά της ενορίας και όπισθεν του πέτρινου ναού βρίσκεται το πρώτο Μνημείο της ελεύθερης Αλεξανδρούπολης προς τιμήν πάντων των πεσόντων κατά τους υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνες. Το μνημείο που δημιουργήθηκε το 1925 στον παραλιακό δρόμο της πόλεως, απέναντι από το Πασαλίκι, μεταφέρθηκε αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου δεσπόζει μέχρι σήμερα. Το Μάιο του 2022 ακριβώς δίπλα στο παλαιό Ηρώον, στήθηκε νέο Μνημείο στη μνήμη Ελλήνων του Πόντου οι οποίοι μαρτύρησαν κατά την τραγική Γενοκτονία (1914-1923.)
Πρώτος Εφημέριος του Ναού ο από Χηλής της Μικράς Ασίας π. Ιωάννης Παντελίδης. Δεύτερος ο π. Χριστοφόρος Καραδημητρίου. Επόμενος Εφημέριος διετέλεσε επί τρεις δεκαετίες ο π. Γρηγόριος Σιδηράς (†2022,) ο οποίος συνυπήρξε για μακρά περίοδο με τον συνεφημέριο του π. Αθανάσιο Τσομπανίδη. Ακολούθησε το 2017 ο π. Αθανάσιος Γραμμένος και το 2022 ο π. Ευστράτιος Παπαχρυσοβέργης, συνεφημέριοι χάριτι Θεού μέχρι σήμερα.